Jana Pendapatan anda

Sunday, 27 October 2013

Strange-Looking Sea Creatures: Anglerfish

Photo: Fish swimming in dark water
An alert anglerfish swims in the cool, dark waters near Norway’s Lofoten Islands. The fish has saggy skin and a distinctive face but is best known for its method of feeding itself. While cruising the seafloor, the fish uses a built-in rod with a tempting filament “lure” that attracts small fish.
CONTINUE,,,


Strange-Looking Sea Creatures: Red-Lipped Batfish


 Photo: Fish with red lips and feetlike fins
This photogenic fish has red lips and fins made for walking the seafloor near the Gal├ípagos Islands. The red-lipped batfish is one of some 60 species of batfishes, “flattened” from life on the seafloor and adapted to walk on modified pectoral and pelvic fins. Like other anglerfishes, batfishes also use a built-in fishing rod snout, equipped with a retractable appendage, to lure prey close to their lips—which, by the way, appear far less conspicuous without a photographer’s flash.
SAMBUNG BACAAN...

Sunday, 13 October 2013

Pasangan remaja Maghribi ditahan lepas siar foto berkucup di Facebook


RABAT: Badan hak asasi kemanusiaan, Amnesty International, menggesa Maghribi agar menggugurkan "tuduhan tidak munasabah" ke atas pasangan remaja yang ditangkap kerana memuat naik gambar mereka berkucup di laman sosial Facebook.
Kes itu mencetuskan kemarahan dan aktivis mengancam mengadakan bantahan dengan berkucup beramai-ramai di luar bangunan Parlimen hari ini.
Pasangan remaja itu dan seorang rakan lelaki yang membantu memetik foto mereka di luar bangunan sekolah di bandar Nador telah ditahan minggu lalu.
Mereka dibebaskan beberapa hari kemudian dengan ikat jamin, sebelum dijadual didakwa di mahkamah semalam atas tuduhan melanggar kesopanan awam.
Jika sabit kesalahan, mereka boleh dipenjarakan dua tahun.
"Adalah tidak munasabah remaja ini mungkin dikenakan hukuman penjara hanya kerana berkucup dan memuat naik gambar di Facebook. Mereka tidak seharusnya ditahan pun. Tiada alasan munasabah kenapa tindakan serupa ini harus membawa kepada pendakwaan.
"Tindakan melancarkan siasatan menyusuli aduan berkaitan tindakan tidak berbahaya seperti remaja berkucup tidak munasabah. Kes ini sepatutnya ditolak," kata pengarah serantau Amnesty, Encik Philip Luther. SAMBUNG BACAAN..

Sunday, 6 October 2013

Janda muda kemaruk seks selepas berceraiSeorang janda muda yang baru sebulan berpisah dengan bekas suaminya ditahan bersama seorang lelaki yang juga kekasihnya ketika zaman persekolahan kerana disyaki berkhalwat dalam sebuah bilik sewa di Padang Sera, awal pagi semalam.

Serbuan dilakukan kira-kira jam 3.30 pagi oleh sepasukan anggota penguat kuasa Pejabat Agama Daerah Kubang Pasu (PADKP), sebelum menemui wanita berusia 18 tahun itu dan pasangannya yang berpura-pura mengaku sebagai pasangan suami isteri.

Turut berada dalam bilik sewa itu ialah seorang bayi lelaki berusia tujuh bulan yang juga anak wanita terbabit dipercayai dijadikan umpan kononnya anak mereka sekali gus untuk mengelak kegiatan tidak bermoral itu diketahui penduduk.

Sumber berkata, ketika pemeriksaan di bilik berkenaan, pintu bilik dibuka seorang lelaki dan seorang wanita serta bayi lelakinya berusia tujuh bulan ditemui dalam bilik itu.

“Selepas meminta dokumen pernikahan untuk membuktikan mereka adalah suami isteri, pasangan itu memberi alasan tertinggal di rumah dan selepas soal siasat lanjut dijalankan, hubungan sebenar mereka diketahui,” katanya.
Difahamkan, pasangan itu dipercayai dari Simpang Empat, Perlis dan sanggup datang ke Padang Sera untuk melepaskan rindu.

Katanya, pasangan itu akhirnya mengaku mereka hanya kawan dan pernah menjalinkan hubungan ketika zaman persekolahan sebelum wanita terbabit berkahwin dengan lelaki lain.

“Pasangan itu ditahan kerana disyaki berkhalwat dan dibawa ke balai polis berhampiran untuk dibuat laporan tangkapan. Kes disiasat mengikut Seksyen 9(1) dan (2) Enakmen Kanun Jenayah Syariah Kedah 1988 kerana berkurung sehingga mendatangkan syak kepada orang ramai.

“Sabit kesalahan boleh didenda tidak melebihi RM2,000 atau setahun penjara atau kedua-duanya sekali. Mereka kemudian dibebaskan selepas keterangan diambil di pejabat PADKP,” katanya.
SAMBUNG BACAAN

Nuffnang ads

Lihat ini juga

Popular Posts